Theseuksen tilastointi


Simple Stats 


Kansalliskirjaston kehittämä Simple Stats -tilastointi löytyy osoitteesta: https://publications.theseus.fi/simplestats/front

Mitä Simple Statsin kautta löytyy?
  • oman korkeakoulun opinnäytetöiden määrä valitulla aikajaksolla
  • oman korkeakoulun julkaisujen määrä valitulla aikajaksolla
  • latausten määrät sekä kokonaisuudessaan että kuukausittain valitulla aikajaksolla
  • top 10 ladatuimmat työt valitulla aikajaksolla

Kuinka toimia?

Mene osoitteeseen Simple Stats ja valitse sieltä oma ammattikorkeakoulusi (halutessasi voit myös määritellä sivun alareunassa, miltä ajalta latauksia haluat seurata) ja tämän jälkeen valitse oma koulutusohjelmasi. Listassa on kaikki ko. koulutusohjelman työt aakkosjärjestyksessä.  Listalla on myös jaoteltu, miten paljon työtä on ladattu kuukausittain. Mutta kannattaa tosiaan huomata, että luku kertoo vain sen, montako kertaa työ on klikattu auki ja Simplestats-tilastot laskevat pelkkiä pdf-latauksia, eivät rekisteröi lainkaan nettisivuilla klikkailua. Todellisia lukukertoja tilastot eivät elektronisten aineistojen kohdalla kerro, vaan tiedostojahan saatetaan klikata auki hyvin moninaisista syistä.

Epäilyttäviä lukuja?

Jos tilastoissa näyttää olevan latauksia epäilyttävän paljon, niin ilmoitelkaa, katsotaan, löytyykö siihen joku hyvä syy. Ilmoitelkaa tällöin myös esimerkkejä kyseisistä töistä, joissa on satoja klikkauksia kuukaudessa. Joskus nuo selittyvät esim. sillä, että opinnäytteeseen on linkki esim. joltain suositulta keskustelupalstalta tai muulta sivustolta. Myös jotkin suositut aiheet ja varsinkin englannin kielellä kirjoitetut keräävät helposti latauksia. Mutta jos näitä "suosittuja" töitä on paljon, kannattta ilmoittaa niin voimme tarkistaa, että tekniikassa ei ole puutteita, esim. jotkin botit päässeet ip-listasta läpi. (Tällaista vuotoa on aina jonkin verran, eikä niistä päästä koskaan kokonaan eroon.)